Legio Patria Nostra
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírekne fent tartva!!!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linkek
 
FRENCH FOREIGN LEGION
 
zene
 
FAMAS ÉLETÚT ITT!
FAMAS ÉLETÚT ITT! : FAMAS ÉlET ÚTJA!!

FAMAS ÉlET ÚTJA!!

ARMYHUN-FLASH  2007.03.12. 07:55

FAMAS leírások,változatok,elterjedés,technikai informásciók,képek...

A XX.század legendás kézifegyverei #1 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Devo   
2007. February 02.

A FAMAS 5.56mm gépkarabély 

 Korunk háborúktól és helyi konfliktusoktól terhes világában akadnak fegyvertípusok, melyek használhatóságuk, az adott típust használó alakulatok tevékenységéről készült gyakori híradások vagy akár jellegzetes alakjuk révén, (hogy a II. kategóriás akciófilmeket ne is említsük,) még a laikusok körében is úgymond beépültek a köztudatba.

Ki ne hallott volna már az AK47-ről vagy az amerikai hadseregben rendszeresített M4-es vagy az M16-os karabélyokról vagy az M60-as géppuskáról. Ezek a típusok méltán népszerűek az egész világon.
Cikksorozatunkat mégis egy olyan darabbal kezdeném, melyet a különleges alakján túl ergonómiája, kivételes paraméterei és a Francia Idegenlégiót körüllengő misztikus homály tesz igazán érdekessé. Ez a darab pedig, mely használóinak körében saját becenévvel bír a "Le Clarion" avagy a FAMAS 5.56mm-es gépkarabély.


A FAMAS születése

 

    A FAMAS rövidítés jelentése Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne (Gépkarabély a St-Etienne Fegyvergyártól).-A gyár a francia állami tulajdonban lévő GIAT konszernhez tartozik.

   A fegyver fejlesztése 1967-ben kezdődött el, Paul Tellie francia fegyvertervező vezetésével azzal a céllal, hogy az új karabély felváltsa a MAS Mle.49/56 félautomata puskákat, a MAT-49 géppisztolyokat és néhány feladatkörben a MAC Mle.1929 könnyű géppuskákat, tehát egy igazán sokoldalú, kompakt mégis nagy tűzerejű, megbízható kézifegyver megalkotását tűzték ki célul.

   Az első FAMAS prototípus 1971-re készült el. A francia hadsereg 1972-73-ban kezdte meg a tesztelését, eközben, mintegy köztes megoldásként a svájci SIG SG-540 5.56mm gépkarabélyt használták.

    A FAMAS-t 1978-ban állították szolgálatba, és ettől az időponttól a Francia Hadsereg rendszeresített vállfegyvere, melyet katonái semmivel össze nem téveszthető bullpup elrendezése és a hordfogantyú alakja miatt csak "Le Clairon"-ként (a trombita) emlegetnek. 

Felépítés, működés

 A FAMAS karabély bullpup (a fegyver tárja, a töltényűr és az elsütőszerkezet a markolat és az elsütőbillentyű mögött helyezkedik el) elrendezésének köszönhetően sokoldalú felhasználhatóságot tesz lehetővé akár városi vagy épületharc, akár woodland körülmények között, megtartva egy standard rohamkarabély csőhosszát és előnyös tulajdonságait.

   A standard FAMAS karabély csőhossza 488mm amely a fegyver teljes hosszához (757mm) képest tekintélyes, de a G2 bizonyos változatai  készülnek ettől eltérő csőhosszal is, rendeltetéstől függően.

   Az F1 és G1 verziók egyes altípusainak csövét alkalmassá tették puskagránát kilövésére is, ehhez a művelethez gyengített töltetű iniciálópatront alkalmaznak, a hozzá tartozó 1 lövetű műanyag tárral. Az F1-en szériatartozékként villaállvány (bipod) is helyet kapott.

  A fegyver anyaga a fődaraboktól és a villaállványtól eltekintve igen masszív szénszálas műanyag, az eszköz tömege integrált bipoddal együtt 3.8 kg. 

   Működését tekintve a FAMAS Király féle késleltetett reteszelés rendszerű, Király Pál magyar fegyvertervező fejlesztése nyomán.

   5.56x45 mm-es NATO lőszert tüzel, melyet az F1 és a G1 változatok 25-ös tárkapacitású egyenes szekrénytárból, a G2 jelűek a STANAG 4172 alapján 30-as NATO szabvány tárból adagolnak, ezáltal kompatibilisek az M16-os és az SA80 karabélyok tárjaival is.

   Elméleti tűzgyorsasága félelmetes, 960-1000 lövés percenként, hatásos lőtávolsága mintegy 300-450 méter.

   Tűznemváltó karja három állású (biztosított, egyes lövés, sorozatlövés) és az elsütőbillentyű előtt a sátorvason belül helyezkedik el, lehetővé téve, hogy a markolatot fogó kéznek egyáltalán ne kelljen fogást váltania. Van még egy kapcsoló a tár mögött a tus alján, mellyel a 3 lövéses sorozat (Burst) mód kapcsolható be.

   A felhúzókar a hordfogantyú alatt a fegyver tetején kapott helyet, ezáltal védve van attól, hogy bármibe beleakadjon használat közben.

  További érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a fegyver bullpup elrendezésű, egy egyszerű

művelettel, (a hüvelykivető nyílás takarólemezének áthelyezésével) balkezes tüzelésre is alkalmassá tehető. Ez az ilyen felépítésű fegyverek között is egyedülállóvá teszi.

   Érdemes még szót ejteni az irányzékról. A fegyver alakját meghatározó, annak gerincén teljes hosszában végigfutó hordfoganytúba integrált felhajtható diopteres irányzék alkalmas nappali és szürkületi célzásra egyaránt, az F1 altípus esetében helyet kapott benne egy villás csapóirányzék és egy, az eredeti célgömb elé felcsúsztatható nagyobb célzó tüske a puskagránátok hatékony célba juttatásához.

  A hordfogantyú egyébbiránt alkalmas arra is, hogy Weaver vagy Picatinny típusú irányzórendszereket is hordozzon.  

 Típusváltozatok

  A FAMAS F1 jelzésű alapváltozatából mintegy 400000 darabot gyártottak. A Francia Hadsereg egyes alakulatainál most is rendszerben van, de kis számban exportálták Szenegálba és az Egyesült Arab Emirátusba is. 

 

 

   A FAMAS G1 az alapfegyver továbbfejlesztett változata, ergonómikusabb előagyat kapott, és a sátorvas nem csak az elsütőbillentyűt, hanem az egész kezet védi, könnyebbé téve a kesztyűben történő kezelést, továbbá lekerült róla a villaállvány, de továbbra is opcionálisan választható tartozék maradt. A Francia Haditengerészet 1994-95 táján állította rendszerbe, ezt követően a teljes Francia Hadseregben is rendszeresítették. 

 

 

    A FAMAS G2 típusváltozatban nyerte el a fegyver mai, végleges formáját az által, hogy a STANAG 4172 alapján alkalmassá tették a NATO-ban rendszeresített fegyverek tárjainak befogadására.

   Ezt az altípust a GIAT konszern gyártja 488mm-es csőhosszal, NATO standard 22mm-es lángrejtővel, "Submachine gun" változatban rövidebb „CQB” tussal és 320 mm hosszú csővel, "Commando" néven teljes tokmérettel de 405 m-es csővel, és végül de nem utolsó sorban "Sniper" változatban, hosszabb és nehezebb 620 mm-es csővel és szereléksínnel a feladatkörnek megfelelő optikai irányzórendszerekhez.

   A „Submachine gun” típus kivételével valamennyi FAMAS-hoz csatlakoztatható M203-as 40mm-es gránátvető, és/vagy bajonett, igény szerint.

 

 

A legújabb FELIN rendszer (az amerikai Land Warrior mintájára fejlesztett optikai, lézeres és célmegjelölésre alkalmas számítógéprendszerrel támogatott komplex fegyverzeti rendszer.) alapja is a FAMAS G2. 

 

 

Alkalmazás

   Mint már említettem a Francia Hadsereg teljes állománya alkalmazza a FAMAS különböző altípusait, beleértve az Idegenlégió egységeit is, ezáltal alkalma volt „élesben” is bizonyítani a balkáni válság és a közel-keleti  konfliktusok során, illetve egyes békefenntartó feladatokban.

   A fegyver megbízhatósága és kezelhetősége minden helyzetben kiemelkedőnek bizonyult, terepviszonyoktól, időjárástól függetlenül, bullpup elrendezése, tűzgyorsasága és sokrétű felhasználhatósága, elsőrendű ergonómiai felépítése és praktikus, „felhasználóbarát” megoldásai kiemelkedő eszközzé teszik a XXI. század gyalogsági hadviselésének palettáján. 

 

 

 

 
Látogatók száma
Indulás: 2006-07-14
 
Óra
 
hét legjobb légiós videója 13DBLE

Tartalom: http://youtube.com/results?search_query=legion-etrangere ezen mindenki megtalálja amit a légióról tudni kell ezek videók!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Légiós Hírek itt!
 
LÉGIÓS Egyenruha
Mon cher PENON,
 
Transfet d'autorité du BATFRA à Kaboul
 

KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!